4 voordelen van nuchter bewegen

nuchter bewegen elavie

De noodzaak om te bewegen voordat we eten is compleet verdwenen. Comfortabel, maar een aanslag op onze gezondheid. In dit artikel leg ik uit wat nuchter bewegen is, licht ik 4 voordelen uit en vertel ik hoe je start met bewegen op een nuchtere maag.

Ga direct naar:


Bewegen op een nuchtere maag

De oermens moest eerst jagen & eten verzamelen voordat ze konden eten. Ze moesten bewegen om te kunnen eten. Genetisch werkt ons lichaam nog hetzelfde als in de tijd van onze voorouders. Onze genen passen zich niet snel aan, onze omgeving daarentegen verandert in een snelvaart.
Tegenwoordig hebben we een overvloed aan eten en drinken: volle koelkasten, drinkwater direct uit de kraan en op elke hoek een supermarkt. De noodzaak om te bewegen voordat we eten is compleet verdwenen.

jagen en verzamelen - elavie

Eerst bewegen en daarna eten is een natuurlijk proces waar het menselijk lichaam goed op functioneert. Dit heeft de mens duizenden jaren moeten doen.

Tegenwoordig hebben we het omgedraaid: we eten voordat we bewegen. Dit zorgt ervoor dat we afhankelijk worden van energie uit snelle koolhydraten, terwijl de meeste mensen ruim voldoende voorraad hebben aan energie uit hun vetreserves.

Op een nuchtere maag een rondje wandelen, fietsen of een krachttraining doen, zou voor een gezond persoon geen enkel probleem moeten zijn, omdat er genoeg energie is vanuit vetreserves.

Wat is nuchter bewegen?

Nuchter bewegen is bewegen op een lege maag wanneer je zo een 10 uur niet hebt gegeten. Voor veel mensen zal dit in de ochtend zijn. Je maag is op dat moment leeg en je suikervoorraden zijn opgeslagen in je lichaam.

Vlak voor het sporten eten of in de rust van je wedstrijd is helemaal niet handig. Het verteren van voedsel kost energie. De energie die je lichaam daarin steekt, had je ook kunnen stoppen in je workout. Eet minimaal 2 á 3 uur voor je workout niet meer. 

4 voordelen van nuchter bewegen

De voordelen van nuchter bewegen zijn niet de minste. De voordelen op een rij:

1) Nuchter bewegen zorgt voor meer energie

Nuchter bewegen zorgt voor meer energie. Dit komt doordat de mitochondriën ‘de energiefabriekjes’ in ons lichaam, flink gestimuleerd worden door nuchter te bewegen. Hoe meer spiermassa iemand heeft, hoe meer energiefabrieken in het lichaam. En die energiefabrieken zorgen voor de aanmaak van energie.

 2) Nuchter bewegen stimuleert vetverbranding

Door nuchter te sporten bootsen we ons oude natuurlijke gedrag na. Omdat ons lichaam na een nacht slapen minder energie op voorraad heeft, wordt er energie gehaald uit onze vetreserve als je op nuchtere maag beweegt. Het verbranden van vetreserves kan alleen als er weinig insuline in je bloed zit. In de ochtend voordat je hebt ontbeten is je insulinewaarde het laagst. Wil je vet verbranden? Wandelen of sporten op nuchtere maag is hier erg efficiënt voor.

Side note: nuchter bewegen betekent niet automatisch dat je afvalt, de hoeveelheid calorieën spelen ook een grote rol.

 3) Nuchter bewegen ondersteunt het immuunsysteem

Wanneer spieren worden ingezet komt er melkzuur en lactoferrine vrij, vooral als je nuchter beweegt. Melkzuur remt het immuunsysteem en is een belangrijke energiebron voor het hart en de hersenen. Lactoferrine is 1 van de grootste spelers die tegen virussen, bacteriën en schimmels werkt.

 4) Nuchter bewegen stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Al onze cellen bevatten receptoren zodat zij glucose kunnen opnemen. Onderzoek laat zien dat bewegen op lege maag de aanmaak van de receptoren verhoogd. Hoe gevoeliger en beter de receptoren werken, hoe beter je cellen glucose - met behulp van het hormoon insuline - kan opnemen en je bloedsuiker stabieler blijft.

Wanneer is het niet handig om nuchter te bewegen?

Zwangere en vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven raad ik af om intensief te bewegen op nuchtere maag. Dat geldt ook voor mensen met eetproblematiek en een verstoorde hormoonhuishouding. Mensen met burn-outklachten hebben veel stresshormonen in hun lichaam, pas op met te intensief (nuchter) bewegen, dan maak je ook stresshormonen aan. Een rustige wandeling kan wel en werkt ook nog eens ontspannend. 

Gebruik je medicatie of heb je diabetes en wil je nuchter bewegen? Doe dit altijd in overleg met een orthomoleculair (kpni) therapeut of je arts.

Hoe start je met nuchter bewegen?

Beweeg voor je eerste maaltijd, op wat voor manier dan ook: wandelen, fietsen, krachttraining, de trap op en af lopen. Afhankelijk van hoe flexibel jouw lichaam is, zal het je makkelijker of minder makkelijk afgaan. Eet je al 30 jaar voordat je beweegt, dan kan het in het begin onwennig voelen. Bouw het langzaam op met matig intensieve beweging (wandelen) en bouw het op naar intensieve training (krachttraining) of naar wat voor jou goed voelt.

Is het voor jou een hele grote uitdaging, begin klein: doe voordat je gaat ontbijten de was en loop 5 keer de trap op en af. Bouw dit langzaam op naar meer beweging.

Wees niet te hard voor jezelf. Als je in 1 keer op nuchtere maag 5 kilometer gaat hardlopen terwijl je dit niet gewend bent, bestaat de kans dat je je niet goed gaat voelen en je daarna nooit meer nuchter wil bewegen. Laat het niet escaleren, stap voor stap. Je zal zien dat het steeds makkelijker gaat.


 

Terug naar overzicht