Je moet altijd ontbijten! Of niet?

Listen andlearn

Luister naar wat je lichaam je vertelt

We worden afgeleerd om naar ons lichaam te luisteren...

Het menselijk lichaam is een fantastisch zelfregulerend systeem. De mens heeft honderdduizenden jaren overleefd door te eten naar behoefte. De laatste jaren wordt vaak gegeten omdat het zo ‘hoort’.
We leren hierdoor af om naar ons lichaam te luisteren en daar gaat ons lijf niet lekker op. Door niet te luisteren naar je lichaam loop je de grenzen van je lijf voorbij. Doe je dit lang genoeg kunnen er allerlei klachten ontstaan.

  • Waarom kinderen dwingen om hun bord leeg te eten als ze aangeven dat ze vol zitten? Kinderen zijn nog niet gekneed en kunnen goed naar hun lichaam luisteren. 
  • Waarom ontbijten als je geen honger hebt? Als je de vorige avond hebt gegeten, vervolgens op de bank hebt gehangen en gaan slapen, heb je de energie uit je avondeten nog niet verbrand. Waarom de volgende ochtend meteen ontbijten als je niet eens honger hebt? 
  • Waarom om 18 uur stipt eten terwijl je nog helemaal geen honger hebt of terwijl je om 17 uur al om gaat van de honger?
  • Waarom jezelf verhongeren of overeten, omdat je je aan een bepaalde caloriewaarde ‘moet’ houden?

Eet en drink omdat je voelt dat het nodig is in plaats van omdat het ‘tijd’ is / omdat het ‘hoort’ / omdat je moeder vroeger zei dat het goed voor je is.


 

Terug naar overzicht