Is collageen wat voor jou?

collageen elavie

Steeds vaker zie je collageen voorbij komen. Het is een populair product, vooral in de beautywereld. Collageen is veel meer dan een beauty product,  ik vertel je er graag meer over. 

Ga direct naar:

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Collageen zijn aminozuren: kleine stukjes eiwitstructuren. Deze aminozuren zijn bouwstenen waarmee heel veel lichaamsstructuren worden opgebouwd.

Makkelijk uitgelegd: collageen kan je ook wel zien als het ‘cement’ dat ons lichaam bij elkaar houdt. Het verbindt alle losse onderdelen tot een geheel. Zoals cement dat doet bij een stenenmuur. Collageen zorgt voor de samenhang, elasticiteit en stevigheid van kraakbeen, botten, pezen, gewrichtsbanden, huid, haar, nagels en bloedvaten. Kortom: collageen vind je in bijna elk weefsel van ons lichaam.

Waar is collageen goed voor?

Collageen speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het is essentieel voor het behouden van structuur en sterkte van bindweefsel. Het zorgt ervoor dat de huid stevig en elastisch blijft, dat spieren en gewrichten soepel blijven en dat je darmwand stevig en sterk is.  Omdat collageen in zoveel structuren van ons lichaam zit, heeft het een brede werking.

De werking van collageen op een rij:

  • Vermindert/voorkomt rimpels en bevordert het huidherstel (bij acne bijvoorbeeld)
  • Versterkt het haar, pezen, nagels en botten
  • Versnelt het herstel na een workout en zorgt voor minder blessures
  • Bevordert de spijsvertering
  • Versnelt het herstel na een operatie, bij littekens en bij brandwonden
  • Vermindert gewrichtspijn

Waar zit collageen in?

Collageen zit voornamelijk in dierlijke producten. Zoals vinnen, schubben, huid, botten, het kraakbeen en de huid van dieren zoals runderen, varkens en vissen. In ons Westers dieet wordt dit niet veel gegeten. In de meeste gevallen worden deze onderdelen weggegooid. Dierlijke bouillon wordt wel in het Westers dieet genuttigd, dit bevat veel collageen.

Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die de opname van collageen verbeteren:

  • Vruchten zoals: sinaasappels, citroenen, kiwi's en ananas bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit stofje verhoogt de productie van collageen. 
  • Walnoten: bevatten veel vitamine E; het nutriënt dat de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen stimuleert.
  • Lever: bevat veel vitamine A en koper. Deze essentiële micronutriënten beschermen en ondersteunen de synthese van collageen.

Welke voeding vermijden 

Snelle koolhydraten en suikers zorgen voor het versnellen van de afbraak van collageen. Door deze te vermijden ga je de collageen afbraak tegen. Voorbeelden van voedingsmiddelen zijn:

  • Frisdrank
  • Snoep en koek
  • verwerkte, gezoete granen
  • Chips, frituur, gebak

Heeft het zin om collageen te suppleren?

We kunnen collageen zelf aanmaken vanuit voeding. Maar vanaf ons 25e levensjaar neemt de aanmaak van collageen structureel af. De vermindering van collageen kan je herkennen aan een dunnere huid met lijntjes en rimpels en door minder soepele spieren en gewrichten.

Net zoals je ouder worden niet kan voorkomen, kun je vermindering van collageen aanmaak ook niet voorkomen. Maar je kunt het wel vertragen. Je kunt ervoor zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk in staat blijft om collageen aan te maken. Dat doe je door gezond en gevarieerd te eten (veel biologische en verse oervoeding), niet roken(!) en verstandig om te gaan met de zon. 

Suppletie kan daarnaast een uitkomst bieden. Door collageen te suppleren zorg je ervoor dat je huid, gewrichten en spieren soepel blijven. 

Welke collageen is het beste?

Collageen wordt vaak gemaakt van de huid van een vis of rund. Er zijn minimaal 28 soorten collageen bekend. Het grootste deel in je lichaam bestaat uit collageen type I. Daarom raad ik je aan om collageen type I te suppleren. De collageenstructuur van de vis is het meest vergelijkbaar met die van het menselijk lichaam. Deze wordt daarom het makkelijkst en snelst opgenomen in het lichaam. Vaak is deze collageen wat prijziger, maar dan heb je ook wel sneller en beter resultaat. Wil je weten welke viscollageen het beste is en wil je deze aanschaffen? Neem dan contact met mij op.

Wil je rundcollageen suppleren? Dan adviseer ik je de collageen van Vitakruid. Deze collageen is smaakloos en kan je bijvoorbeeld door je koffie heen roeren, hierdoor wordt je koffie hormoonproof en smaakt hij wat romiger. Met de kortingscode ELAVIE10 ontvang je 10% korting. Bestel de rundcollageen hier.

Hoeveel gram collageen per dag?

De aanbevolen hoeveel collageen per dag is 15 gram.

Vitamine C en collageen

Een belangrijke factor om collageen te vormen is vitamine C. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C de collageenaanmaak stimuleert. Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen en geeft stevigheid aan de huid. Bij gebrek aan vitamine C kan collageen niet goed worden opgebouwd in het bindweefsel.  

Een tekort aan vitamine C zorgt ervoor dat collageenvezels minder stabiel zijn en uiteenvallen. Een extreem voorbeeld van vitamine C tekort en collageen is scheurbuikAls je collageen suppleert, zorg er dan voor dat je collageen koopt waarin vitamine C zit.

Hoe lang moet je collageen gebruiken?

Het duurt vaak minimaal 2 tot 3 maanden voordat je het effect van suppleren van collageen ervaart. Even geduld hebben dus! Aangeraden wordt om collageen 25 dagen te gebruiken en vervolgens 5 dagen niet. Dit om gewenning te voorkomen. Dit kun je de rest van je leven door gebruiken.

Collageen in crèmes

Naast supplementen bestaan er ook crèmes met collageen. De crèmes met collageen beloven de huid te verstevigen, echter is dit niet mogelijk. Collageen is een te groot molecuul om de huid te passeren en kan daardoor niet opgenomen worden via de huid tot in de bindweefsels. Crèmes die collageen bevatten hebben dus weinig toegevoegde waarde, je zou beter kunnen investeren in collageen rijke voeding of suppletie. Wel bestaan er crèmes en serums met ingrediënten die de aanmaak van collageen stimuleren, bijvoorbeeld vitamine C. 

Collageen en zwangerschap & borstvoeding

Collageen is veilig om te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Sterker nog: collageen is juist fijn als toevoeging voor extra eiwitten. Je hebt een hogere behoefte hieraan als je zwanger bent, omdat je lichaam aan het bouwen en creëren is. Ook je kindje heeft hier baat bij!

Heeft collageen bijwerkingen?

Collageen is een lichaamseigen stof en heeft geen bijwerkingen. Het wordt beschouwd en erkend als veilig. Wanneer iemand wel een bijwerking ondervindt kan dit het gevolg zijn van al bestaande allergieën of door het overschrijden van de aanbevolen dosering van 15 gram per dag.


 

Terug naar overzicht